TİTUBB-ÜTS Veri Girişi ve Süre Uzatım Hakkında XI.Bölge Samsun Optisyen Gözlükçüler Odası Dilekçe Gönderdi.

TİTUBB-ÜTS Veri Girişi ve Süre Uzatım Hakkında XI.Bölge Samsun Optisyen Gözlükçüler Odası Dilekçe Gönderdi.

T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumuna TİTUBB-ÜTS Veri Girişi ve Süre Uzatım Hakkında XI.Bölge Samsun Optisyen Gözlükçüler Odası dilekçe gönderdi.

 

Tarih : 24.03.2021

Sayı   : 2021/11

Konu : TİTUBB-ÜTS Veri Girişi ve Süre Uzatım Hakkında

 

 

T.C.

SAĞLIK BAKANLIĞI

Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu

 

Sayın Başkan,


Kurumunuzca yapılan ‘’TEKİLLEŞTİRİLMİŞ OPTİK ÜRÜNLERİN TİTUBB’DAN ÜTS’YE AKTARIMI İLE İLGİLİ OPTİSYENLİK MÜESSELERİNİN YAPMASI GEREKEN İŞLEMLER HAKKINDA DUYURU’’ da optik ürünlerin tekil hareket süreçlerinin yalnızca ÜTS üzerinden yürütülmesinin planlandığı ve optisyenlik müesseseleri tarafından TİTUBB de tekilleştirilmiş ve hala stoklarında bulunan ürünlere ait karekod bilgilerinin açıklandığı şekilde hazırlanarak 16.04.2021 tarihine kadar ilgili dokümanın ÜTS ye yüklenmesi gerektiği belirtilmektedir.


TİTUBB’dan ÜTS’ye aktarım sırasında karşılaştığımız sorun;


TİTUBB’da kayıtlı ürünlerde ‘’Raf Ömrü’’ sütunu boş iken ÜTS’de bu alanın doldurulması gerekmektedir. Gözlük çerçeveleri ve numaralı gözlük camlarında son kullanım tarihi veya raf ömrünü düzenleyici bir mevzuat bulunmamaktadır.


Sadece ‘’Satış Sonrası Hizmetler Yönetmeliği’’ nin 4 üncü Maddesi g bendinde ‘’Kullanım ömrü: Malın, tüketiciye teslim tarihinden başlayan ve bu Yönetmeliğe ekli listede yer alan her mal grubu için tespit edilen süreleri, ‘’ olarak ifade edilmekte ve Ek listede gözlük için ise bu süre 5 yıl olarak belirtilmektedir.


ÜTS başlarken yapılan tıbbi cihazlar kayıtlarında bu sürenin (RAF ÖMRÜ) Sağlık Bakanlığı ve SGK yetkililerince 60 ay ile sınırlandırılması üretimden vatandaşa satılana kadar geçen süre gibi algılandığından sorun yaşanmaktadır. Zira gözlük çerçeveleri ve camlarının raflarda bekleme süresi ürün çeşitliliği gerektiren ürünlerde bazen 20 yılı dahi bulmaktadır.


Halen sahada bu durumda yüzbinlerce ürün bulunmakta ve eğer ÜTS sisteminde bu düzenleme yapılmazsa milli sermaye kullanılamaz hale gelip ekonomimize zarar verecektir.

 

 

Sonuç ve Talep:


Yukarıda zikredilen gerekçelerle ve kamu yararına olacak şekilde, son kullanım tarihi olmayan gözlük camı ve çerçeveleri için ÜTS sisteminde ‘’raf ömrü sütunda ‘Yok’ kaydının yapılabilmesi için gerekli düzenlemenin yapılması ve bu yolla ürün kayıtlarımızın ÜTS sistemine aktarımının yapılarak güncellenmesine imkân tanınmasını talep etmekteyiz. Bunun mümkün olmaması durumunda, kamu yararına olacak şekilde tarafımıza alternatif çözüm sunulmasını talep etmekteyiz.


16.04.2021 tarihine kadar verilen aktarım süresi yetersiz bir süredir. Salgın hastalıkta aşı kapsamına alınmayan optisyen gözlükçüler meslekleri gereği yakın temas uygulamalarına maruz kalmaları sonucu hastalık bulaş riskine maruz kalmışlardır. Bu konuda da hassasiyet göstermenizi mümkünse yılsonuna kadar zaman tanınmasını veya aktarımın kurumunuz tarafından yapılmasını talep etmekteyiz.


Bunun mümkün olmaması durumunda, kamu yararına olacak şekilde tarafımıza alternatif çözüm sunulmasını talep etmekteyiz.


Gereğini saygıyla arz ederiz.

 

 

 

XI.BÖLGE SAMSUN OPTİSYEN GÖZLÜKÇÜLER ODASI

Yönetim Kurulu Başkanı

Ali MUTLU


Sosyal Medyada Paylaş